03 Julai 2009

Lagi-Lagi Nostalgia

Kalau sesiapa masih ingat, dalam posting lepas, saya ada menanyakan tentang gambar di bawah ini. Maka jawapannya ada di sekeping lagi di bawah. Cuba amati betul-betul. Tempat yang sama, cuma suasana dan gambar dan zamannya saja yang berbeza. Gambar pertama tu merupakan gambar sekarang (2009) yang memeparkan satu tempat yang saya rasa ramai masih ingat di mana macam-macam kenangan dicatatkan.Manakala gambar kedua tu pula merupakan gambar yang diambil sekitar tahun 1980-an di lokasi yang sama tetapi zaman yang berbeza. Terima kasih kepada Keluarga Pak Anjang Mat2u kerana memaparkan gambar berkenaan supaya kita dapat membandingkan apa yang ada kini dengan yang ada dahulu.


Jadi jawapannya ialah kawasan Rumah Keluarga Mat Tuyu dan persekitarannya pada tahun 1970-an hingga pertengahan 1980-an yang terletak di Batu 1, Bakri Muar.


Gambar sekarang memaparkan sebuah rumah keluarga Cina yang berpagar dan rumah seperti gambar kedua yang kita lihat sudah pun dirobohkan selepas perpindahan kita semua ke Pt Muhammad, Batu 5, Bakri.


Perpindahan dari rumah ini ke Pt Muhammad, Batu 5, Bakri adalah sekitar tahun 1984-1985 selepas majlis perkahwinan En. Abdul Kahar dan Puan Badariah (Pak Al & Mak Al).(Seingat saya, jika salah sila betulkan saya).Gambar Sekarang (2009)

Gambar sekitar tahun 1980-an (dari laman Blog Keluarga Pak Anjang Mat2U)

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails